SÜHEYLA AKPINAR

Okulumuz, Çankırılı eğitim gönüllüsü Süheyla Akpınar, anne ve babasının vefatları üzerine onların adına sahibi oldukları aile mülkünü eğitim kurumu olarak değerlendirmeyi düşündü. Geleceğimizi güvenle emanet edeceğimiz çocuklarımıza köklü bir eğitimin okul öncesinden başlanarak verilmesi gerektiğine inanıyordu. Bu amaçla bir anaokulu yapılmasını düşündü. Onun bu düşüncesi  Sayın Vali Ali Haydar Öner ile Milli Eğitim Müdürü Sami Zeybek tarafından da yerinde görülerek okulun yapımına başlanmış, 25 Eylül 2007'de de okulumuz hizmete açılmıştır.

Aşağıda okulumuzun bağışçısı Süheyla AKPINAR´ın ailesi ve kendisiyle ilgili bilgiler yer almaktadır.


 

AKPINAR AİLESİ

 

             Ahmet AKPINAR, Şabanözü-Bakırlı Köyünden Hamdi Bey ve Afife Hanımın oğludur. 1920 yılında doğduğu bilinmektedir. Yaşamının büyük bir kısmını Çankırı merkezde geçirdi. İkinci Dünya Savaşına denk düşen yıllarda (1941-1945) dört yıl süreyle İzmir-Gaziemir'de askerlik hizmetinde bulundu.

            Askerlik dönüşü Çankırı Belediyesi elektrik santralinde göreve başladı. 1962'den sonra elektrik dağıtım şebekesi amirliğini yürüttü. 1978 yılına kadar bu görevi onurla sürdürerek Çankırı halkına hizmet etti. Görev süresince on yedi belediye başkanı gelip geçti. Gerek iş hayatında gerekse bulunduğu diğer ortamlarda herkes onu çalışkanlığı, işine bağlılığı, dürüstlüğü ve güvenilirliği ile tanıdı. Ömrü boyunca aile çevresinde ve toplumda saygınlığını hep korudu.

            1945 yılında Hüseyin Naci Bey ve Emine Hanımın ilk kızları olan Hüsniye ILGAZ'la evlendi. 1946'da bir kızları dünyaya geldi. Anne-baba kızlarına Süheyla adını koydular. Hüsniye Hanım da eşi Ahmet Bey gibi zeki, çalışkan, ailesine ve çevresine yararlı olabilmek için her türlü fedakarlığı göze alan, yüreği sevgi dolu iyi bir eş ve eşsiz bir anneydi.

          Hüsniye-Ahmet Akpınar ailesi mutlu bir hayatı paylaşmış, cumhuriyet döneminin ilk kuşağı olmanın coşkusunu duymuş, Atatürk'ü bizzat görmüş, o dönemi özümsemiş, koşulları gereği kendilerinin alamadıkları eğitimi, Başöğretmenin önderliğinde kızlarına ve çevre halkına vermeyi amaçlamışlardı.

             Hüsniye Hanım Atatürk'le ilgili anılarını sevgi dolu bakışlarıyla anlatırken, o günleri tekrar yaşıyormuşçasına duygulanırdı. Atatürk'ün Çankırı'ya gelişi, geçtiği yolların evlerden toplanan halılarla kaplanışı, Kastamonu dönüşünde Çankırı halkının şapka elde kendilerini selamlayışı, babası ile birlikte trenle yaptığı Ankara-İstanbul gezisi sırasında uğradıkları istasyonlardan birindeki karşı trende toplantı halinde gördüğü O büyük insanın duruşu, bakışları ve etrafındakilerin saygın davranışları kendisini adeta büyülemişti.

            Hüsniye-Ahmet Akpınar çifti, tek kızları olan Süheyla'ya iyi bir eğitim vererek onun, ülkesine ve insanlığa yararlı olmasını desteklemişlerdir.

             Süheyla Akpınar sırasıyla 1952-1957'de Güneş İlkokulunu, 1957-1960'ta Çankırı Lisesi orta kısmını, 1960-1962'de Çankırı Kız Enstitüsünü, 1962-1965'te Çankırı Lisesini bitirdi. Bir süre A.Ü. Hukuk Fakültesine devam ettikten sonra Kız Teknik Yüksek Öğretmen okuluna girdi. 1972 yılında yüksek öğrenimini tamamlayarak Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni olarak eğitim ordusuna katıldı.

            1972'de Bingöl, 1973'te Çankırı Kız Meslek Lisesinde öğretmenlik yaptıktan sonra 1976'da aynı okula müdür olarak atandı.1987'de Bakanlık Müfettişi, 1993'te de Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne getirildi. On yıl kesintisiz sürdürdüğü bu görevden sonra bir süre Bakanlık Müşavirliğinde görevlendirildi. 2004 yılında da emekliye ayrıldı

             1994 yılında annesini, 2005 yılında da babasını kaybeden Süheyla Akpınar, onların adına Çankırı'da sahibi oldukları aile mülkünü eğitim kurumu olarak değerlendirmeyi, böylece onların yıllarca süren eğitim özlemlerini kalıcı kılmayı amaçladı. Bu konuda ona; teyzesi Fatma Naciye Savaş, Akrabaları Birsen-Bekir Salepçi, kuzenleri ve kuzen eşlerinin önemli desteği oldu.

            Süheyla Akpınar, geleceğimizi güvenle emanet edeceğimiz çocuklarımıza köklü bir eğitimin okul öncesinden başlanarak verilmesi gerektiğine inanıyordu. Bu amaçla bir ana okulu yapılmasını düşündü. Onun bu düşüncesi  Sayın Vali Ali Haydar Öner ile Milli Eğitim Müdürü Sami Zeybek tarafından da yerinde görülerek okulun yapımına başlanmış, 25 Eylül 2007'de de ana okulu hizmete açılmıştır.

            Okulun yapımında ve eğitim öğretime açılışında emeği geçen İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş Özdemir ile yardımcıları Halit Tosyalıoğlu ve Ali Kesik, Kurucu Müdür Sevinç Mertkan, yatırım şube şefleri Osman Tuzlu ve Sebahat Yılmaz, Mühendis Zeki Gürses, Orhan Yüksel, Faruk Fidan, Müteahhit İbrahim Türkmen ve kardeşi Necati Türkmen ile yardımcıları ve diğer çalışanların değerli katkıları unutulmayacaktır.

        Bizde Hüsniye Ahmet AKPINAR Anaokulu ailesi olarak, okulumuzun bağışçısı Süheyla AKPINAR´a ve onun rahmetli anne babaları Hüsniye AKPINAR ve Ahmet AKPINAR´a sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 5  kişi beğendi